Pastinaak info

Pastinaak

Pastinaak, ook wel witte wortel genoemd is een plant uit de schermbloemen familie. De pastinaak is ongeveer 20cm lang en het is een wortelgewas. De pastinaak is crème- wit kleurig en heeft een zoete anijsachtige smaak. De pastinaak wordt meestal gezien als een wintergroente alhoewel deze al in de zomer geoogst kan worden. Vaak word er gewacht met rooien tot er een koude periode is geweest, net als bij boerenkool. De smaak van de pastinaak wordt nog lekkerder als de vorst er even overheen is geweest.

Geschiedenis Pastinaak

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middenlandse Zeegebied en was al bekend bij de Romeinen en Oude Grieken. Toen de Romeinse soldaten naar het Noorden trokken namen ze de pastinaak mee. Zo werd ontdekt dat de pastinaak veel groter werd in koudere gebieden. In de Middeleeuwen kwam de pastinaak naar West Europa en was een belangrijk volkvoedsel voordat de aardappel in beeld kwam. De Amerikanen zien de pastinaak als een hardnekkig onkruid maar de “witte wortel” verdient het om weer wat meer aandacht te krijgen in onze keuken.

Bereiding Pastinaak

Net als de gewone wortel kun je pastinaak rauw, gekookt, gestoofd of gebakken eten. Daarnaast is de pastinaak uitstekend geschikt om te verwerken in een lekkere stamppot zoals in de hutspot zoals deze in 1574 werd gegeten bij het Leidens ontzet. Van pastinaak kun je ook heerlijke pastinaaksoep maken of als je zin hebt in een lekkere snack maak dan eens de pastinaak chips uit de oven  Zo kan deze “vergeten groenten” weer in vele variaties op tafel komen in de Nederlandse keuken.